نشست های برگزار شده
نشست تخصصي تصوف در آمريكا - اصفهان نشست تخصصي تصوف در آمريكا با حضور دكتر آرتور بيولر اسلام شناس برجسته آمريكايي و استاد دانشگاه ويكتورياي نيوزيلند در جمع مسوولان و اعضاي هيات علمي دفتر تبليغات اسلامي شعبه اصفهان برگزار شد.

در اين نشست كه از طرف اداره همكاري‌هاي علمي و بين الملل پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي قم ترتيب داده شد، دكتر آرتور بيولر در سخناني با موضوع "تصوف در آمريكا " گفت: به دليل اينكه بيشتر مطالعات اسلامي در غرب توسط مستشرقين انجام شده است بسياري از آنها جذب مطالعات صوفي‌شناسي شده‌اند و بر اين باور بودند كه تصوف چيزي متفاوت از اسلام است.

وي اظهار داشت: حدود 30 سال پيش خانم دكتر " آنا ماري شيمل" به خاطر درك و احساس خود از اسلام تلاش نمود تا برداشت‌هاي غلط از اسلام را اصلاح كرده و به شناخت بيشتر از واقعيت تصوف اسلامي بپردازد و دانشمندان زيادي از ايران مانند "اميد صافي" و دكتر "حميد دهباشي" نيز منابع تصوف را به زبان انگليسي ترجمه كردند. در كشورهاي غربي علاقه فراواني به برخي منابع اسلامي وكارهاي مولانا و ابن‌عربي وجود دارد.

دكتر بيولر خاطرنشان كرد: در آمريكا وقتي اين كتاب‌ها (تصوف) مطالعه مي‌شود مردم علاوه بر آشنايي با اين دانش‌ها، با تمرين‌هاي خاص، دنبال عملياتي كردن آن در زندگي خود هستند.

اين اسلام شناس غربي تصريح كرد: صوفيان از كشورهاي سوريه، فلسطين، ايران، مراكش، افغانستان، پاكستان، هند، اندونزلي، آلمان، قبرس و عربستان وارد آمريكا شده و هم‌اكنون در اين كشور زندگي مي‌كنند و در اين ميان شخصي به نام "بابا محي الدين" كه از سريلانكا به آمريكا آمده بود نقش مهمي در ساماندهي و گسترش تصوف در آمريكا  ايفا نمود.

دكتر بيولر گفت: ما در آمريكا كساني را مي‌شناسيم كه به دليل اطلاعات كم در مورد برخي موضوعات، كتاب در سطح پاييني مي‌نويسند.

 وي اظهار داشت: خانم شيمل در اواخر عمر خود ، كتاب‌هاي خاصي در مورد اسلام نوشته است. ايشان ذهن تصويرگري داشت و تمام خاطراتي كه از كشورهاي ديگر داشت مانند يك تصوير ارايه داده است. فكر نمي‌كنم كسي در آمريكا بتواند اين كارها را انجام دهد، ولي ايشان قبلا يك سري كتاب‌ها نوشته بود كه سطحي به نظر مي‌رسند.

دكتر بيولر خاطرنشان كرد: هر شخصي كه در زمينه تصوف اسلامي در آمريكا فعاليت مي‌كند تاثيرات زيادي را از خود بر جاي مي‌گذارد و تعداد زيادي از اعضاي خانواده خود را نيز به سمت تصوف مي‌كشاند.

ايشان همچنين در پاسخ به سوالي در مورد تفاوت عرفان اسلامي و بوديسم خاطرنشان كرد: در اسلام وقتي بحث از تصوف مي‌شود مساله تربيت اخلاقي و تمرين نفس مطرح مي‌شود ودر تصوف بوديسم، تربيت نفس وجود ندارد، در عرفان اسلامي انسان مي‌خواهد به يك تعالي روحي وعرفان براي ارتباط با خدا برسد ولي بوديسيم در چنين انديشه اي نيست.

در اين مراسم آقايان "حبيب قهرماني" مدير اداره همكاري‌هاي علمي و بين الملل پژوهشگاه، حجت‌الاسلام والمسلمين"حميدرضا ارزاني" رييس محترم دفتر اصفهان وحجت‌الاسلام والمسلمين"مجيد هادي زاده" معاونت پژوهشي دفتر و برخي اعضاي هيات علمي و محققان حضور داشتند.

مدير اداره همكاري‌هاي علمي و بين الملل در ابتداي اين نشست با تقدير از حجج اسلام ارزاني و هادي زاده به خاطر زمينه‌سازي براي برگزاري اين نشست گفت: بايد اين نشست‌ها و تعامل‌ها گسترده‌تر شود و اداره همكاري‌هاي علمي و بين الملل در قم براي هر گونه همكاري و تبادل نظر با شعبه‌هاي دفتر در اصفهان و مشهد آمادگي كامل دارد.

قهرماني اظهار داشت: پيگيري‌هاي دفتر اصفهان در موضوعات مختلف خصوصا دعوت از آقاي دكتر بيولر قابل تقدير است.

وي با اشاره به فعاليت‌هاي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي در بخش علمي و بين الملل گفت: هم اكنون ما يك بانك اطلاعاتي از حدود دو هزار دانشمند، اسلام شناس و شخصيت‌هاي سطح بالاي جهان و نيز مراكز دين‌پژوهي را تهيه و آنها را شناسايي كرده‌ايم و اميد است بتوانيم از ظرفيت اين مراكز و شخصيت‌ها به نحو مطلوب براي ارتقاي سطح علمي دفتر و پژوهشگاه استفاده كنيم.

 دكتر بيولر از اسلام شناسان مطرح و استاد دانشگاه ويكتورياي نيوزلند است و هم اكنون در حال تحقيق در مورد سيره و زندگي حضرت فاطمه زهراء (س) مي‌باشد.

ايشان به دعوت اداره همكاري‌هاي علمي و بين الملل پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي به مدت يك هفته در قم و اصفهان حضور داشتند و در جلسات و نشست‌هاي علمي و تخصصي متعدد به سخنراني پرداختند.

منبع: اداره همكاري هاي علمي و بين الملل